We've updated our Terms of Use. You can review the changes here.

Damar

by Damar

supported by
anegaarden
anegaarden thumbnail
anegaarden Funk, it's SUCH a long time since I last heard some music that really GOT to me.
Even I understand less than 20%, the tone of voice, the perfect cocktail of instruments underlining the words & the atmosphere - this is the best album I've heard for years!
/
 • Streaming + Download

  Includes high-quality download in MP3, FLAC and more. Paying supporters also get unlimited streaming via the free Bandcamp app.

  Pripadam generaciji čije su formativne godine obilježene osamdesetim. S jedne strane obilje kreativnosti, s druge strane neizvjesnost.

  Moja generacija je gledala na budućnost sa naivnim optimizmom, dok su naši roditelji ostajali budni do kasno u noć. Ne radi brige za nas što se vraćamo kasno kući, već zbog beskrajnih televizijskih prenosa još beskrajnijih parlamentarnih sjednica.

  Ne sjećam se da li je mirisalo na rat, ali se sjećam tog čudnog osjećaja kao da je sve moguće i nekako nadrealno.

  U to doba je nastao Damar. Tri mlada čovjeka, sviraju i nadaju se, u stvari vjeruju da je to što rade jedino bitno.

  I sada preko četvrt vijeka poslije…

  Ovaj projekat je pokušaj da se sakupe fragmenti jednog polomljenog mozaika koji se sastojao od naivnog mladalačkog idealizma, stvaralačke energije i potrebe za izražavanjem kroz muziku.

  Vrijeme i slijed dogadjaja je doveo do toga da se naivni idealizam pretvorio u razočarenje, stvaralačka energija u bol. Veliki dio onoga što je činilo ljepotu naivnog je iščezlo ostavivši prazan prostor ispunjen ružnim i surovim realizmom.

  Damar je više terapija nego projekat, potreba nego zadovoljstvo. Ovaj skup žanrovski različitih pjesama predstavlja sliku lutanja, odstupanja i približavanja originalnoj ideji.
  ... more
  Purchasable with gift card

    name your price

   

1.
Slon 03:06
Ti si slon. Ti pravednim snom sanjaš me da se davim. Iznova, a duga je noć. Probudi se. Pusti me, zaboravi me, nema me. Za tebe laž ta jedina je vrijedna.
2.
Vrati 03:30
Možda nije dovoljno, Možda nije potrebno Uzaludno budni smo Uzaludno čekamo. Juče jaki oholi Sad tražimo u groznici Sve što smo izgubili, Sve što nismo imali Probuđeni, Ko je sad kriv? Preglasna tišina Ostavljenih, Nevidljivih, Previše nas ima. Odakle strah, Odakle sad stid, Plave nas ko plima Razbijeni, Jedina je, Vjerna nam gorčina. Ovo vrijeme hladno linearno. Sve te šeme, sranje generalno. Svi bi banalno i nemoralno. Normalno je samo nenormalno. Ako ništa već je sasvim jasno. Da podojili smo, da je kasno. Ako ništa bar smo pali časno. Za to pravo da se vrišti glasno.
3.
Znam 02:59
Sada sebe znam, zavoljeh se… Zavodi i guta me ta čeljust od stakla. Ta muzika ne prestaje, ja satima padam. Uzmi me, ostavi me.
4.
Strah 03:27
Kad ostaje manje od onoga što je već prošlo. Kad staneš i prestaneš vrijeme da pratiš. Želiš da odmoriš oči, i tražiš tišinu, tišinu, tišinu... A noću se budiš često. Svako ti jutro utege nove na pleća veže. Dišeš sve teže,i toneš sve dublje i dublje i dublje i dublje... Jedino na šta možeš da računaš su drhtaji koji ne prolaze. Dok te razjareni filantropi šutiraju cipelom pačjeg kljuna. A ti još uvijek razmišljaš o pobjedi. Za bijes nemaš snage, bijes je pravo drugih. Samo su ti psovke glasne a i njih se bojiš. Pogledaj oko sebe, nikoga ne poznaješ i niko te ne poznaje. Sve što imaš to je strah.
5.
Mlada 02:55
Bude me ti psi iz tame. Te čeljusti me sebi mame. Ja borim se ne bojim se. Ja uspjeću, ostaću tu. Ja sam mlada i bitna.
6.
Pičkoometen 03:42
Pisao sam o ženama koje su me zaboravile onog momenta kada sam izašao iz prostorije. Pisao sam i o onima koje nisam ljubio i kojima nisam balavio o neuzvraćenoj ljubavi. Pisao sam o tome kako je teško vraćati se sam kući, noću, polupijan i polugojazan. I sve te djevojke koje sam zamalo imao, i koje su bez nekog očitog razloga odlepršavale u zadnjem trenutku, dok sam ja stajao sam na plesnom podiju, kao neki Frankenstein zadubljen u tribalni ples praćen Barbie muzikom. Pisao sam o ženskom medjunožju, grudima, crnim očima. Žudio za komšinicinim čvrstim butinama i mokroj kosi. Pokušavao na sve načine da je zainteresujem za mene, ali ništa. Možda je lezbejka. Flertovao sam sa prodavačicama, doktoricama, udatim, neudatim, medjutim slabo šta je pomagalo. Najzad upoznah djevojku preko novinskih oglasa. Ubrzo sam shvatio da je zainteresovan za SM, jer me je već na prvom date-u zgrabila s ledja za vrat i počela davit sve dok nisam povratio. Poslije mi je poslala razglednicu s medom na kojoj je pisalo: "Izvini jesi li za to da se opet vidimo?" Ja sam se ljubazno zahvalio na poruci i nastavio lov na ljubav prihvativši život bez žena.
7.
Na motoru 03:20
Vidjeli smo čuda tristo. Sigurno Izdani smo, zahvalni smo. Duboko Na motoru Che-ovom Umorni smo, zaspali smo. Duboko Voljeni smo, posve čisto. Sigurno Prodali smo sve, zaboravili. U grlima nam strah. Upalili smo mrak, zapečatili. Zaronili do dna, zaronili. Na motoru Che-ovom.
8.
Mrak 03:36
Polako počinješ da osjećaš vrijeme Nataloženo u kostima, Ni za čim ne žališ više nego za blaženim neznanjem bubuljičavog pubertetlije. I već se sjećaš svega što si ikada želio kao da si to isto proživio. Te provalije žude da se zatrpaju lažima ko asfaltom. Sve ovo liči na čekanje na stanici, neizbježno gubljenje vremena kojeg sve manje imaš i koje kurvinjski klizi izmedju prstiju. Zino si na sve, a proguto si mrak. Tu sliku o sebi za koju nikog ne boli, Možeš da prepravljaš do u beskonačno i jedino što dobijaš je par sekundi ustajalog privida sreće. Zino si na sve a proguto si mrak.
9.
Malo 04:29
Spustio se ljepljiv mrak u nas i mene više sada ništa budnim ne drži. Tako malo toga mogu da učinim a tako mnogo toga prebolim Nekad utjeha a nekad laž sjećanju, izbrisaće svaki trag. Svaki dan po jedna kap a kap je rijeka, bujica na obzorju Uzmi me, uzmi me Tvoje ruke trebam Ostao je strah, ostao je mrak Zar ne vidiš

about

YouTube Channel:
www.youtube.com/channel/UCdLO-GWGSsg_bEhECVW2YCQ
2019, Sabur Records

credits

released January 21, 2019

license

all rights reserved

tags

about

Damar Aarhus, Denmark

contact / help

Contact Damar

Streaming and
Download help

Report this album or account

If you like Damar, you may also like: